Entrevista amb els protagonistes d’Esport Global
El documental que parla d’Adrià Arnaus, una de les joves promeses del golf europeu, va ser el tercer de la sèrie ‘Esport Global’ de producció garriguenca, amb Oriol Sabata com a ideòleg i productor, juntament amb la productora ‘Prisma Films’. El reportatge se centra en Arnaus, format a la residència IES Blume del Consell Català de l’Esport, com a exemple dels programes globals que combinen esport i estudis, i és que el seu exemple és vàlid per esportistes però també per joves estudiants i esportistes amb voluntat d’aconseguir els seus objectius. Avui a La Jornada del Vallès seguim amb la ronda d’entrevistes dels protagonistes que van aparèixer a la sèrie ‘Esport Global’, que va ser un èxit absolut i ja està preparant la segona temporada
La sèrie Esport Global pretenia donar una visió de l’esport més enllà del que surt als diaris esportius cada dia. Més enllà dels resultats. Com vas viure la proposta de ser-ne un dels protagonistes?
Des del primer instant la proposta d’Esport Global d’ensenyar el que hi ha darrera un esportista em va semblar una gran idea. Gairebé sempre el mèrit és atribuït a l’esportista i només ell sap que la gent que hi ha al darrera suposa una gran ajuda per aconseguir les metes. En el cas del golf vaig trobar que seria un documental molt maco, ja que hi ha algun que altre tòpic que es veuria desmentit.
Del documental que ets protagonista, què és el que més t’ha agradat?
Doncs del documental que sóc protagonista segurament el que m’agrada més és com es reflecteix que, encara que és un esport individual, no deixa de ser un equip: el tècnic, el preparador físic, la psicòloga i, per descomptat, la família, tots som els integrants de l’equip.
Ens consta que les audiències i les visualitzacions a TV3 a la Carta estan anant molt bé. Per què creus que ha agradat l’enfocament Esport Global sobre l’esport?
Jo crec que l’enfocament que dóna Esport Global a aquests documentals estava predestinat a agradar. Són uns documentals molt interessants simplement pel fet que es parlen de coses que normalment no es coneixen. Només si practiques l’esport en concret sabràs més del que hi ha darrera, però si no es difícil d’imaginar tot el que hi pot haver. Per exemple, a mi em va sorprendre tot el que no sabia sobre l’alta competició d’handbol, bàsquet, esqui i natació.
En tots els documentals es fa una reflexió sobre l’èxit. Què és per tu l’èxit?
Per mi l’èxit no és tant aconseguir un objectiu, per a mi l’èxit es basa en ser capaç de gaudir del dia a dia i anar superant els reptes que al final m’ajudaran a coneixem millor. M’explico, des del meu punt de vista, l’esport és una molt bona eina per posar-nos sota condicions fora de la zona de confort. A mesura que els esportistes anem resolent aquestes situacions, ens anem coneixent més i això significa anar pujant de nivell en l’esport en concret i anar aconseguint èxits.
A quin esportista li faries un documental Esport Global?
Jo li faria un documental d’Esport Global a algun gimnasta català de bon nivell que estigui encara fent batxillerat o universitat. Sempre he trobat que és un esport molt dur, que s’hi han de dedicar moltes hores d’entrenament i m’agradaria conèixer el que hi ha al darrera d’un gimnasta d’aquestes característiques.
En els documentals es tracta el tema família en la construcció de la carrera esportiva dels protagonistes. Quina importància han tingut per tu els teus familiars en la teva carrera esportiva?
La família sempre ha sigut un component molt important en el meu cas. Trobo que a vegades ho dono per assumit que ells estaran recolzant-me en qualsevol situació. Però si em paro a pensar, tinc molta sort de poder comptar amb uns pares que m’han acompanyat a quasi tots els tornejos quan era petit, que em venien a visitar un cop al semestre quan estava als Estats Units i que encara avui estan allà pel que faci falta.
En tota la sèrie s’insisteix en la importància de combinar la carrera esportiva amb els estudis. Tots els protagonistes heu tingut una formació acadèmica superior. Per què recomanaries als joves esportistes i a les seves famílies que no deixin d’estudiar?
A dia d’avui ja fa quasi un any que m’he graduat de la universitat de Texas A&M i en cap moment me’n penedeixo d’aquesta decisió. Sempre dic que, fins i tot els moments que vaig patir una mica avui, els veig com molt positius. És important tenir una carrera per si la carrera esportiva no acabés de funcionar però també per seguir creixent com a persona. A més a més, en el món del golf professional no hi ha una edat límit en què diguis que no ets apte per competir, sinó que et pots permetre el luxe de començar a ser professional després d’haver anat a la universitat.
Destaca’ns alguna cosa que t’hagi agradat d’algun de la resta de protagonistes de la sèrie Esport Global.
Tots els reportatges d’Esport Global tenen coses que són interessants, però sobretot en el reportatge de Gabriel Gorce m’ha cridat molt l’atenció la seva manera de preparar-se i l’enfocament que té ell de l’esport. M’ha fascinat la importància que li dóna ell i el seu equip a l'”aquí i ara” i també quan diu que per molt que hagi aconseguit una medalla no serà feliç per sempre. M’agrada que ell gaudeix més del procés del dia a dia i al final a la competició segueix fent el mateix centrant-se en el que toca fer en cada moment. Trobo crucial que la ment dels esportistes, i per descomptat un esquiador, siguin capaços de mantenir-se al present.
Quin valor li dónes a la preparació mental en l’esport?
Per mi l’entrenament de la ment és igual d’important que la tècnica i la preparació en el golf. Un jugador de golf ha de ser capaç d’aguantar cinc o sis setmanes seguides competint en diferents països; la tècnica t’ha de permetre fer-li fer a la bola el que desitges, però sense un cap ben preparat res del que he dit s’acabarà duent a terme. Per això la preparació mental té un valor molt gran en el golf i en qualsevol esport.
En quin moment esportiu et trobes ara mateix? Quins són els teus pròxims objectius?
Ara mateix estic a punt per donar el següent pas en la meva carrera esportiva. En qüestió de dies passaré a ser a professional. Després d’haver tornat d’Amèrica a principis d’any em vaig proposar un 2017 de preparació per fer aquest pas. Durant aquest temps he entrenat dur, he competit a nivell amateur i també a nivell professional sent amateur. Ara ja toca fer el salt al nivell professional i seguir vivint noves experiències. L’objectiu a curt termini és competir al Tour Europeu (primera divisió europea de Golf) i més endavant seria fantàstic si pogués acabar competint al PGA Tour (primera divisió americana), en la qual hi competeixen els millor jugadors del món.