No sempre el millor jugador és aquell que fa més punts sinó aquell que aporta més coses al conjunt. Els aspectes intangibles són bàsics per entendre el joc i els èxits d’un equip
De ben segur que molta gent coneix el significat de la paraula ‘intangible’ en el seu propi sentit però el desconeix dins del món de l’esport i en aquest cas, dins del bàsquet. El seu significat tal i com ve definit en el gran diccionari de la llengua catalana és el següent: “Que no pot ser tocat”. Per tant, deduïm que estem parlant d’alguna cosa que no podem veure, ni sentir, de valor, de molt valor.
Centrant-nos en el bàsquet, ho podríem explicar com aquelles accions o jugades que proporcionen un benefici a l’equip i que no surten reflectides a l’estadística. Diversos exemples per veure quin paper fan els intangibles dins d’un partit/equip de bàsquet poden ser: puntejar un llançament, defensar la línia de passada, fer una ajuda defensiva, provocar una pèrdua o simplement provocar un mal tir del contrincant. Totes aquestes accions són les que en definitiva ens ajuden a guanyar partits i campionats, juntament amb tots aquells aspectes que surten a l’estadística.
Tot i que com hem esmentat anteriorment les accions intangibles no sumen punts de valoració en un jugador, poden arribar a tenir el mateix valor o més que fer una cistella o agafar un rebot. Amb això volem dir que no sempre el millor jugador és aquell que fa més punts sinó aquell que aporta més coses a l’equip.
D’altra banda, una persona que no domina gaire de bàsquet i va a veure un partit, jutja els jugadors en funció dels punts o les jugades vistoses que fa. És poc probable que el jugador que realitza ‘accions intangibles’, sigui el millor jugador de l’equip, però això no vol dir que no deixi de ser un jugador imprescindible. Sovint és un jugador més defensiu, tot i que també aporta en atac. Tot entrenador amb una mica de coneixement, desitja tenir un o dos jugadors d’aquest perfil, ja que aporten moltes coses positives.
Per últim, per acabar d’entendre el tema i sense anar més lluny, aprofitarem alguns exemples de jugadors amb aquest perfil que han participat en l’Eurobàsquet que va finalitzar la setmana passada. A la selecció espanyola tindríem a Joan Sastre, defensant a Dennis Schröder als quarts de final, juntament amb Fernando San Emeterio, l’eslovè Gasper Vidmar que a la semifinal no va deixar desenvolupar el seu joc als germans Gasol o Antoine Diot de la selecció de França.