ESPORT I SALUT

La inflamació del lligament iliotibial, més coneguda com a ‘cintilla’ o síndrome del corredor, podem considerar-la una de les lesions més habituals i temudes entre corredors, i en menor mesura, ciclistes. La síndrome de fricció del lligament iliotibial no s’associa a traumatismes previs ni a mecanismes de lesió aguts, sinó que apareix per sobre ús a causa d’entrenaments molt intensos i prolongats


La lesió apareix com un dolor inespecífic a la zona externa del genoll al cap de pocs minuts de l’inici de la carrera, que va augmentant de manera gradual. Els primers símptomes solen desaparèixer en parar la pràctica esportiva, però solen reaparèixer de nou en reiniciar-la. Si se li permet a la lesió instaurar-se, pot evolucionar cap a un dolor diari i continu.

Per entendre com s’origina aquest dolor és important entendre què és el lligament iliotibial. Aquest lligament és part del teixit fibrós que s’encarrega d’unir el múscul tensor de la fàscia lata i el gluti major. Aquest teixit els engloba a l’altura del maluc, i és l’encarregat de transmetre la força d’aquests dos músculs pel lateral de la cuixa, en forma de lligament fibrós, fins a la zona externa de la tíbia, al lateral extern del genoll. La seva funció és l’abducció lateral del maluc i l’estabilització de la pelvis. Quan arriba al genoll estabilitza tant la ròtula, com el moviment anterior lateral de la tíbia.

El conflicte apareix a la seva zona d’inserció amb la tíbia. Quan realitzem una flexió superior a 30° del genoll, aquesta cinta frega amb el lateral del fèmur. L’excés de fricció per un sobre ús, pot generar una inflamació a aquest nivell. L’ús continu de l’estructura, en moure’ns diàriament, dificulta el procés natural de reparació, provocant més irritació i lesió d’aquest.

Així resumiríem aquesta síndrome com una lesió no traumàtica, causada per un excés de fricció de la part distal del lligament iliotibial contra el fèmur, durant el mecanisme de flexió i extensió del genoll. Hi ha diferents factors que poden portar al cos a patir una inflamació en aquesta estructura: descompensació muscular, rigidesa miofascial, desequilibri postural…
 
Requereix un bon diagnòstic per saber quina és el mecanisme que porta a cada persona a patir aquest problema i, per descomptat, un tractament específic. És una de les lesions més temudes entre corredors a causa del temps de repòs i aturada d’activitat física que necessita per guarir-se. I genera una gran frustració, ja que quan creus que estàs recuperat, reinicies la carrera; però al voltant del quilòmetre 10, reapareix.
Maria Cabestany
[email protected]
www.fisioterapiaisalut.com
CONCERT

Opina

Please enter your comment!
Please enter your name here