En aquesta segona entrega de la secció ‘Triatló: rendiment saludable’, Sergi Sáez ens explica les tres claus per estar en forma després dels excessos d’aquests dies de festes
Recupera bons hàbits d’entrenament i alimentaris
Tot i que la constància és un aspecte clau per assolir els objectius en triatló, les festes de Nadal són un període on es fa difícil mantenir-la degut al gran nombre de tradicions familiars i dies festius. Per això, un cop passats aquests dies, serà essencial tenir una estructura d’entrenament específica als teus objectius, adaptada al teu estil de vida i sostenible en el temps, així com mantenir una dieta equilibrada, basada en aliments sans i evitant productes ultraprocessats, per continuar avançant cap el teu objectiu.
Progressa en l’entrenament, no et passis
Valora la teva situació actual; has continuat entrenant amb certa regularitat durant aquests dies? has aprofitat per descansar després d’uns mesos entrenant? tot just comences ara com un nou propòsit pel 2018? Com a consell general, comença progressivament prioritzant qualitat per davant de quantitat, evitant un volum excessiu i treballant en intensitats similars a les del dia de la prova; presta també especial atenció a la recuperació, deixant temps a l’assimilació de cada entrenament, valorant que més no és millor. També, considera que hauràs de seguir un plantejament propi en funció de les teves característiques i objectius, així que el més ideal per optimitzar el teu temps d’entrenament és que comptis amb un entrenador qualificat o coneguis adequadament les bases de les ciències de l’entrenament.
Menja adequadament, evita dietes estrictes
Així com un entrenament excessiu podria suposar una sobrecàrrega contraproduent per la teva salut i rendiment, restringir-te de menjar certs aliments pot comportar seriosos problemes de salut i anar en contra del teu progrés. Com a idea general, escull aliments sencers evitant aquells ultraprocessats que contenen un gran nombre d’additius i conservants en els seus ingredients i són perjudicials per la salut. Menja aliments rics en fibra i hidrats de carboni com verdures, hortalisses, fruites i cereals integrals en tots els àpats i combina’ls amb fonts proteiques com làctics, ous, peixos o carn magres i greixos essencials com l’oli d’oliva o els fruits secs. La figura d’un nutricionista acreditat serà l’opció més encertada per guiar-te en una ingesta adaptada a les teves necessitats si no comptes amb un adequat coneixement en la matèria.