A La Jornada del Vallès hem parlat amb Joana Capdevila, excapitana del KH-7 BM Granollers femení i actualment ‘team manager’ de l’equip de José Luis Villanueva, uns dies abans que s’emeti ‘Esport Global BMG/Joana Capdevila’. El documental fa una mirada al món de l’esport des de la realitat d’un club en majúscules, el BM Granollers, a través de l’exjugadora granollerina, que es va haver de retirar ara fa un any per culpa de les lesions. Un reportatge que explica el vincle entre el club i la ciutat de Granollers i també l’ascens a la màxima categoria de l’equip femení que va suposar un abans i un després a l’entitat.
El documental s’emetra el proper 5 de maig a les 19,30 hores per ESPORT 3
ENTREVISTA
Oriol Sabata
El documental se centra en la teva figura per explicar el model de club de BM Granollers, la vinculació entre l’entitat i la ciutat, la importància de l’handbol femení… Què ha significat per tu participar en aquest projecte?
Ha estat tot un orgull poder representar el meu club de tota la vida. Tot ha estat molt fàcil i estic encantada i amb moltes ganes de veure el resultat.
Durant el documental vèiem com la família Barbany Capdevila ha estat molts anys vinculada al BM Granollers. Com ho viu la família?
L’handbol sempre ha estat molt important dins la família. El meu avi va començar a practicar-lo fa molts anys i ens va contagiar a tots la màgia d’aquest esport. Tant la meva mare com els meus tres germans també han jugat a handbol amb el BMG i, encara que ara només hi jugui la meva germana petita, seguim vinculats al club com el primer dia.
El BM Granollers es nodreix dels professionals del club per seguir fent créixer la institució. Desprès de la teva retirada, segueixes vinculada al club?
Sí, segueixo vinculada amb el primer equip femení. Ajudo amb tot allò que fa falta i que jo tingui temps de fer. Van posar-me el nom de ‘team manager’ per representar la meva figura. Sempre que sigui per seguir tirant endavant el femení dins del club, estaré encantada de col·laborar amb el que faci falta.
El BMG és dels pocs clubs d’Europa que té els primers equips masculins i femenins a la màxima divisió estatal. Com t’ho expliques?
Hi ha molt treball darrera, de molts i molts anys. L’èxit de tot això es el gran planter que té el BMG. Es va aconseguir tenir un equip masculí professional a la màxima categoria i lluitant per les places d’Europa. Ara el treball es aconseguir mantenir el femení a la màxima categoria durant molts anys, i arribar a tenir la mateixa professionalitat i condicions que el masculí.
Els diferents responsables del club que participen en el documental expliquen que el secret del club és el treball del planter. Per què és tan important?
És tan important perquè sense el planter seria impossible mantenir dos equips a la màxima categoria. Un tant per cent molt elevat dels jugadors i jugadores del primer equip són gent de casa, gent que sent els colors i porta l’orgull BMG molt endins. Aquest és el principal secret.
La Granollers Cup què significa per l’entitat?
És un referent a nivell mundial. És un manera d’ensenyar el model BMG a la resta del món i de gaudir-la i viure-la moltíssim. És una gran festa per tots aquells que hi participen i també pels qui la viuen des de fora. Granollers es vesteix d’handbol durant una setmana i no hi ha res més bonic que això.
En el documental, el president Pujadas explica que la formació és un dels punts bàsics del projecte. Projecte Vallbona, pràctiques amb empreses i convenis amb universitats. Com ho viuen això els esportistes del BMG?
És una manera d’ajudar als més petits a compaginar estudis i esport, en el cas de projecte Vallbona, i de premiar l’esforç i els èxits tant en l’esport com en els estudis en el cas dels convenis amb les universitats i d’anar introduint en el món laboral aquells esportistes professionals que degut a la seva implicació amb l’handbol no poden tenir una feina fixe. És un punt més que representa aquest club i els valors que es porten dins.
Què significa per tu el lema Orgull BMG?
És passió, compromís, dedicació, sentiment. És handbol, uns colors i un escut. Costa molt de descriure’l, però no costa gens de sentir l’orgull d’aquest club si t’hi endinses una mica.
Divendres a les 19,30 hores per ESPORT 3 podrem veure el documental. Per què recomanaries que la gent el veiés?
Perquè si no el veuen, es quedaran a les portes de conèixer la història i el projecte d’un gran club amb molta màgia.